rezultati u rujnu

Strelovito raste broj onih koji neće glasovati ni za koga, opet pao rejting SDP-a i ŽIVOG ZIDA

Prema najnovijim rezultatima istraživanja Preferencije.hr-a, provedenima tijekom prve polovice rujna, vladajući HDZ i dalje je uvjerljivo najjača politička stranka s rejtingom od 24,48 posto podrške birača (sredinom kolovoza bio je 25,09 posto), dok je SDP-ov rejting ponovno pao za gotovo dva postotka, pa sada iznosi 14,60 posto (bio je 16,47 posto).

U rujnu je, prema podacima našeg istraživanja, pao i rejting Živog zida sa 6,18 posto iz kolovoza, na 5,45 posto. Zanimljivo je da je još u srpnju predizborni rejting stranke Ivana Vilibora Sinčića iznosio čak 9,51 posto.

Tijekom rujna neznatno je pao i predizborni rejting Mosta nezavisnih lista. U kolovozu je Most imao 3,21 posto podrške potencijalnih birača, dok u rujnu ta podrška iznosti 2,99 posto.

I dok su sve četiri glavne političke stranke u Hrvatskoj, prema istraživanju Preferencije.hr-a, zabilježile pad popularnosti, ponovno je znatno porastao broj onih koji tvrde da na parlamentarnim izborima ne bi glasali ni za koga (sa 22,83 posto u kolovozu na 30,04 posto u rujnu!).

Neodlučnih ispitanika je također vrlo mnogo. U srpnju je neodlučno bilo 14,03 posto naših ispitanika, u kolovozu je njihov broj porastao na 15,34 posto, dok je  u rujnu neodlučno bilo 14,78 posto ispitanika.

Valja naglasiti da se istraživanja Preferencija.hr provode svaki mjesec na uzorku od 1.671 ispitanika ravnomjerno raspoređenih po županijama, spolu i dobi, što znači da istraživanja Preferencija.hr koriste bitno veći i relevantniji uzorak nego druga slična istraživanja.
Istraživanje se provodi prva dva tjedna u mjesecu, prema standardiziranom upitniku. Rezultate istraživanja objavljujemo prvi radni dan nakon 15. u mjesecu.

FOTO: Vlada RH

 

273 preg.
cool good eh love2 cute confused notgood numb disgusting fail